
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: de kans dat jonge mensen rijen dik voor een Amsterdamse souvenirshop staan om een Delfts blauw klompje of molentje te scoren, is waarschijnlijk net zo groot als Rembrandt die bij een Nederlands praatprogramma aanschuift. Oude kunst, zoals Delfts blauw, wordt dan ook snel aan ‘ouderwets’ en ‘niet meer van nu’ gekoppeld. Of, zoals mensen onder de twintig veelal -onterecht- stellen: ‘Saaaaaaai...'
Delfts blauw in een nieuw jasje
Polderlandschappen met molentjes, klompjes en ijstaferelen: het is waar Delfts blauw groot mee werd en tot in gloriedagen bekend om stond. Inderdaad, stond, want hoe succesvol het vanaf het begin was, zo desastreus was het verval. Meer hierover schreef ik in deze blog.
Hoewel Delfts blauw wel degelijk een nieuwe start heeft gekregen, al dan wel in mindere mate, weet het oubollige karakter nog steeds aan deze kunstvorm te kleven. Want ja, hoeveel ‘jonge’ mensen draaien nog écht warm voor Oudhollandse landschapjes..?
Daarom wil ik dat anders aanpakken. Ik wil graag Delfts blauw in een nieuw en modern jasje steken, geheel op mijn eigen manier én naar de tijd van nu. Naast traditionele thema’s, zoals Oudhollandse rassen, wil ik ook buíten de Europese landsgrenzen gaan, in dit geval het schilderen van exoten. Maar, hoe kun je exotische dieren uit die verre landen nu verbinden aan Delfts blauw?
Exotische dieren in de Gouden Eeuw
In diezelfde tijd dat Delfts blauw ontstond, namelijk als reactie op luxe, Chinese handelswaar uit de Gouden Eeuw, was Nederland één van de grootste, zeevarende naties, samen met Frankrijk, Engeland, Spanje en Portugal. Veel gebieden werden ontdekt en soms zelfs gekoloniseerd. Tijdens de vele tochten, uitgevoerd door de VOC, ook wel de Verenigde Oost-Indische Compagnie, en de WIC, de West-Indische Compagnie, werden veel exotische gebieden ontdekt, waaronder het huidige Amerika, Afrika, de Cariben en Zuidoost-Azië.
Door deze reizen werden niet alleen de bekende kruiden en specerijen als kruidnagel en nootmuskaat meegenomen, maar ook andere, soms zelf levenden exoten. Tropische vogels, zoals de pauw en fazant, maar ook papegaaien: allemaal werden ze meegebracht vanuit de exotische oorden. De schilderijen van Melchior d’Hondecoeter, zoals de bekende 'Menagerie' te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam, vormen hierbij de artistieke bewijsstukken van deze reizen.
Want, hoe anders wist een kunstenaar uit de Gouden Eeuw, toen intercontinentaal reizen met KLM naar pas eeuwen later mogelijk werd gemaakt, deze dieren zo levensecht weer te geven? Ook Rembrandt was een groot liefhebber van deze meegebrachte waren, want een deel van zijn vermogen wist hij aan allerlei dierlijke producten uit te geven, variërend van haaientanden en schelpensoorten tot bijvoorbeeld de schedel van een krokodil...

Tijd voor exotisch Delfts blauw
Exotische dieren en Delfts blauw zijn misschien geen directe link, maar beiden hebben ze een connectie met de Gouden Eeuw. Genoeg reden dus om nu wél een directe verbinding te leggen.
Om Delfts blauw dus echt een heel nieuw en fris jasje te geven, is het nu de beurt aan de exoten! Exotische dieren in dé typische blauw-wit combinatie, net als hun -eveneens aankomende- Oudhollandse familieleden. Zo wordt het traditionele gemoderniseerd zonder belangrijke details, zoals de pure blauw-wit combinatie, verloren te laten gaan. Modern Delfts blauw van Dominique Laurine wordt dus helemaal naar de tijd van nu!
Alleen Delfts blauw?
Wordt alles dan Delfts blauw? Nee, dat niet. De naturel versies blijven natuurlijk in gelijke hoeveelheid gemaakt worden, maar Delfts blauw zal zeker een meer prominente rol gaan krijgen. Niet alleen om Delfts blauw weer op een moderne manier op de kaart te zetten, maar ook omdat ik meer dan zin heb om deze uitdaging aan te gaan!
Het wordt stoerder, het wordt brutaler: het wordt een flamboyante upgrade. Geïnspireerd op Melchior d'Hondecoeter, maar dan met de traditionele kleuren waar Nederland wereldwijd bekend om stond. En, hopelijk binnenkort weer zal staan...
Benieuwd wat er allemaal komen gaat? Houdt dan de Instagram pagina van Dominique Laurine (dominique.laurine.art) goed in te gaten. Want, de eerst aankomende laat niet lang op zich wachten...
#moderndelftsblauw #delftsblauw #goudeneeuw #schilderkunstgoudeneeuw #exotischedieren #MelchiordHondecoeter