Oudhollandse rassen | Deel 1: De charme van levende geschiedenis


Landschapschilderijen van bekende meesters in het Rijksmuseum: je hebt ze vast al eens in volle glorie kunnen bewonderen. De economische waarde is soms nog meer dan een gemiddeld huis in Amsterdam. De waarde waar ik het over ga hebben, is in dit geval niet eens de kunstenaar achter een werk. Waar ik het over heb, is de talrijke informatie die het ons biedt. Waar wij hedendaags alles met een camera vast kunnen leggen, zijn de schilderijen van nu de foto’s van toen…



Wat zijn Oudhollandse rassen?


Om te beginnen zal ik je meenemen in de term Oudhollandse dieren: Wat houdt dit namelijk in? Oudhollandse dieren zijn rassen uit Nederland die al eeuwen bestaansrecht hebben, variërend van paarden en honden tot allerlei soorten boerderijdieren. ‘Waarom zijn Oudhollandse dieren zo belangrijk?’, zal je vast denken.


Daarvoor zijn meerdere redenen te bedenken. Nu zullen boeren en hobby-boeren de Oudhollandse rassen meer op een ecologische en economische wijze benaderen, zoals duurzaamheid en het belang, evenals de kracht, van ‘oud bloed’ .


Maar, daar wil ik deze blog niet aan wijden, want dat is niet de insteek van míjn verhaal. Wel zal ik je, om te beginnen, snel in de geschiedenis meenemen…



Vervangen door Industriële Revolutie


De reden waarom veel Oudhollandse rassen zeldzaam zijn geworden, kent verschillende factoren. De meest recente reden is eigenlijk het ‘vervangen van’. Waar tractoren en industriële instrumenten de nieuwe trekpaarden van het platteland werden, verdwenen ook bepaalde geiten- en koeienrassen naar de achtergrond.