top of page

Oudhollandse rassen | Deel 2: Zó worden ze niet vergeten...



Het Friese paard, het Drentse heideschaap en de Barnevelder: van deze namen zal je vast wel eens gehoord hebben. Ook dit bekende rijtje behoort tot de categorie Oudhollandse dieren. Zo zijn sommige rassen wereldwijd erg populair en zijn anderen een stuk meer op de achtergrond gekomen…


In het eerste deel van Oudhollandse dieren lees je over een kleine geschiedenis achter deze rassen en waarom ze hedendaags nog steeds van belang zijn. Hier lees je hoe het concept Dominique Laurine deze mooie schepsels weer een ‘boost’ wil geven…



Oudhollandse dieren: hun moderne varianten


Nu ben ik geen super boer met duizenden hectare grond waar ik een grote hoeveelheid Oudhollandse dieren kan houden. Dus, hoe ga ik dat dan doen? Boerderijdieren algemeen zijn altijd al grote favorieten in het interieur geweest.


Mijn ‘missie’ is het schilderen van juíst deze dieren zodat deze als ware eyecatchers aan de muur kunnen hangen en we vooral niet vergeten wat voor moois we allemaal in Nederland hebben. Niet omdat ze vanuit Dominique Laurine uitgebracht worden, maar puur omdat deze rassen van zichzelf al zo bijzonder zijn!


Wat ikzelf namelijk erg interessant vind, is dat Oudhollandse dieren ook decoratief erg sterk zijn! Zo kunnen ze heel aparte tekeningen hebben of juist een kenmerkend uiterlijk, zoals het royale gehalte van het Friese paard tegenover de rijk gespikkelde Witrik.


De Groninger Blaarkop daarentegen wordt met zijn vlekken rond de ogen dan ook vaak met de Chinese reuzenpanda vergeleken: waar ze in China dus in bamboebossen leven, lopen onze Hollandse varianten ‘gewoon’ in de polders!



Natuurlijk & Delfts blauw


De meeste dierenprints van Dominique Laurine worden in hun natuurlijke kleuren weergegeven, vooral om hun eigen, karakteristieke kleuren of vachten goed weer te geven. Om het ‘extra Hollands’ te maken, en passend bij dit thema, worden de Oudhollandse dieren eveneens in Delfts blauw geschilderd. Modern, maar tegelijkertijd rijk aan historie: Delfts blauw weet na eeuwen nog altijd tijdloos te blijven.



Levende historie


‘Terug naar toen’ is niet meer mogelijk, maar ‘het niet vergeten van’, dat moet te realiseren zijn! Juist vanwege de culturele waarde van deze dieren, zoals hun aanwezigheid op eeuwenoude, Hollandse landschapschilderijen, verdienen ze een moderne ‘doorstart’.


Het levend houden van de Nederlandse historie en het in stand houden van cultureel erfgoed, juist in een wereld waarin authenticiteit steeds meer verdrongen wordt: zo zou je de Oudhollandse dierenprints van Dominique Laurine kunnen omschrijven.


En, bovenal: dat het werk van al die vroegere, vastbesloten boeren, die de koppen bij elkaar staken om deze rassen na al die rampen niet verloren te laten gaan, niet voor niets is geweest…



#oudhollands #delftsblauw #oudhollandserassen #dierenprints #dominiquelaurine


bottom of page