Oude kunst saai? Zó wordt het interessant!

Bijgewerkt op: jun 7


Moderne kunst, zoals abstracte werken in de meest bonte vorm? Mij niet bellen.. ;) Hoewel ik natuurlijk respect voor de schepping an sich heb, doen dit soort werken me niet zoveel. Wellicht het gebrek aan herkenning voor mij, zoals het ontbreken van fysieke, herkenbare vormen. Wetenschappers op dit gebied zullen dit, die anti-klik, totaal niet vreemd vinden, want volgens hen schijnt kunst een verliefdheidstofje bij je aan te maken. Daar geloof ik heilig in, want het verklaart direct waarom schilderij A veel met je doet en B je maar weinig energie geeft…Veel kunde zonder moderne trucjes


Oude kunst daarentegen? Dat vind ik des te leuker! Niet alleen omdat het eigenlijk enorm bijzonder is dat ze -in een tijd waarin de moderne technologie nog geen poot aan de grond had- met ongelooflijke precisie en geduld zóveel levensechte details neer konden zetten.


Om nog maar te zwijgen over alle verfkleuren die zelf gemaakt moesten worden, toen er nog geen online kunstgroothandels bestonden die enkele dagen later al je gewenste kleuren afleverden… Maar, waarom leuker? Dat ga ik je vertellen. En, hopelijk vind jij het hierdoor ook een stukje leuker én zal je misschien, zodra je naar een museum gaat, er met een andere blik naar kijken…Veel humor & interessante details


Om te beginnen bevatten oude schilderijen een grote schat aan informatie. En, vaak in combinatie met een stukje -verborgen- humor. Zo bladerde ik laatst in het kunstboek van Jan Steen: op één van de eerste pagina’s viel me een wit-bruin gevlekt hondje op, ook wel een Kooikerhondje. Toen ik naar andere schilderijen keek, zag ik datzelfde hondje steeds weer terugkomen. Dit was vooral geestig bij zijn meer Oosters-getinte schilderij: ook daar was ‘zijn hondje’ van de partij!