Help je mee? Red de zee van plastic!

Bijgewerkt: jun 1


Helderblauwe baaien, schone stranden en ongestoorde, gezonde dieren: sinds de moderne mens op deze aardbol is gekomen, is veel van dit mooie plaatje verdwenen. (Caribische) Stranden vol flesjes, wateren met miljoenen zakjes en talloze dode dieren: het zijn allemaal desastreuze gevolgen van het monster dat plastic heet… En, de komende jaren gaat het alleen maar erger worden als we hier niets aan veranderen. Maar, we kunnen het probleem bestrijden als we nú actie ondernemen… En, ook jij kunt daarbij helpen!Plastic in de oceaan


(Bron: WNF) Het is één van de grootste, hedendaagse natuurrampen: plastic in de oceaan, wederom een menselijke activiteit die de aardbol, naast ontbossing, enorm op de proef stelt. Van het Caribisch gebied tot dicht bij huis: overal is deze ellende zichtbaar. Waar dieren vroeger ongestoord door de oceaan konden zwemmen, lijken voor velen de laatste dagen, al snel na hun geboorte, geteld...


Los van alle visnetten die vissers en schepen achterlaten, wordt dagelijks een enorm grote hoeveelheid aan plastic in de wateren gedumpt: per uur een hoeveelheid waarmee je 11 olympische zwembaden kunt vullen.


Containers die scheepsnetten verliezen en vooral rivieren die zwerfafval naar oceanen afvoeren: alles dat in de zee terechtkomt, verteert ook niet. Wel valt het product uit elkaar en wordt het steeds kleiner: deze stukjes worden, tot overmaat van ramp, ook nog eens giftiger… Hierdoor veranderen de oceanen langzaam in een giftige, plastic soep.


Talloze dieren die aanspoelen, zijn vaak aan de gevolgen van plastic overleden. Haakjes, plastic dopjes en ander klein spul: als een berg wordt het uit de de maaginhoud van vele zeedieren, evenals kustvogels, gehaald.


Minstens één derde van de zeeschildpadden heeft plastic in de maag: hedendaags heeft deze diersoort de conservatiestatus van ‘bedreigd’ bereikt, allemaal vanwege -wederom- een menselijk toedoen. En, het wordt alleen maar erger... Maar, we kunnen er iets aan doen!Wat kun je zelf doen?


Problemen opnoemen is natuurlijk makkelijk, maar wat kun je zelf doen? Het probleem van plastic in de oceaan is natuurlijk niet binnen een jaar opgelost. Wel kunnen we gezamenlijk aan de slag om dit probleem liever vandaag dan morgen op te lossen.


‘Mijn bijdrage is zo weinig. Helpt dat dan wel?’ Absoluut! Alle ‘beetjes samen’ worden uiteindelijk één groot effect: jouw impact is dus veel krachtiger dan je denkt. Dus, hoe kun je helpen?Plastic vrij: Tips!


- Drink je onderweg graag iets? Laat plastic flesjes staan en kies voor de duurzame en steeds navulbare dopper: hetzelfde effect, minder plastic!

- Vervang plastic tassen (wanneer je gaat winkelen) voor standaard tasjes die je steeds kunt hergebruiken

- Als het niet nodig is, gebruik dan geen plastic wegwerpartikelen, zoals plastic bordjes, bestek, rietjes en -ook accuraat- de bekende, blauwe mondkapjes

- Wil je iets bewaren? Skip de plastic zakjes en ga voor wasbare potten & bakjes

- Zeep in plastic flessen? Helemaal niet nodig! Tegenwoordig heb je veel aanbieders van shampoobars: dit zijn vrolijk gekleurde stukken zeep, speciaal afgestemd op verschillende huid & haartypen, zonder plastic omhulsels: niet alleen duurzaam, maar ook helemaal naar de tijd van nu! En, ze gaan zelfs 2-3 keer langer mee dan gewone zeepflessen: dubbel effectief dus!We moeten nú actie ondernemen


Bovenstaande oplossingen zijn natuurlijk laagdrempelig. Maar, dat is ook eigenlijk gelijk de sleutel tot de oplossing. Veel plastic producten in de zee zijn namelijk de standaard huis-, tuin- en keukenartikelen: hierdoor is het ook heel gemakkelijk om er iets aan te doen!


En, wat willen we nu liever: die prachtige, helderblauwe oceanen met gezonde zeedieren van vroeger of enorme aantallen aan dode dieren, verstikt door ons afval? Oceanen en wateren die eruit zien als een derderangs vuilnisbelt? Iets dat natuurlijk niet alleen voor dieren, maar óók voor mensen gevaarlijk is.


Dat laatste moeten én mogen we niet laten gebeuren. Ga jij ook voor een plasticvrije zee? Begin dan het liefst vandaag nog met bovenstaande tips... Samen kunnen we het verschil maken!


Namens de natuur en de dieren: super, enorm bedankt!P.s.: Bij elk verkocht product uit de Atlantis-collectie van Dominique Laurine wordt een deel aan WNF/Greenpeace gedoneerd: samen zorgen we voor een plasticvrije zee! #beatplastic #notoplastic #cleantheocean #seaturtle #wnf #shampoobars #plasticvervangen #plasticvervangentips #schonezee #helpdieren