
‘Mijn hond doet geen vlieg kwaad.’ 'Ik bepaal zelf of mijn hond los mag!' En mede door dat laatste, of puur door onwetendheid, worden er iedere dag veel dierenlevens op het spel gezet. In veel gevallen met de dood, direct of indirect, tot gevolg. Kranten die vertellen dat ‘het zoveelste reekalfje is doodgebeten’. Maar nee, ‘mijn hond doet helemaal niets!’
Onze natuur heeft hulp nodig
Mijn concept Dominique Laurine staat natuurlijk, naast de verkoop van dierenprints, in het kader van dieren helpen, zij het middels het verkopen van een product, maar ook middels een blog: in dit geval 'het bewust maken van'...
Het blijft mij namelijk keer op keer verbazen: het (laten we maar zeggen waar het op staat) egoïsme van mensen om zich structureel niet aan de regels van de natuur te houden. Met alle desastreuze gevolgen van dien. Zelfs als daar met grote regelmaat door media en boswachters om gevraagd wordt. Nee, ‘ik bepaal zelf of mijn hond los mag lopen’ is belangrijker dan het leven van veel onschuldige dieren…
Talloze dode dieren door loslopende honden
Reeën die worden doodgebeten door loslopende honden – veel baasjes weten niet eens dát het gebeurt, puur omdat het uit hun zicht is. En, nog gevaarlijker: heeft een hond eenmaal ‘bloed geproefd’, dan is de kans aanzienlijk hoog dat herhaaldelijk voorkomt. Heeft 'ie letterlijk ‘de smaak te pakken gekregen’, dan wordt het jachtinstinct alleen maar groter. Met alle gevolgen voor de natuur wanneer deze loslopende hond wederom alle kansen krijgt.
Wat te denken van reekalfjes die door honden worden meegenomen? Moeders die hun kroost definitief achterlaten vanwege het gevaar dat een hond veroorzaakt heeft. Hazen en konijnen die aan een hartverzakking overlijden omdat een hond ze, bewust of onbewust, opgejaagd heeft. Dit door als een dolle hond door velden te rennen. Doodgebeten eendenkuikens of zwanenmoeders: de lijst van ellende kun je aan blijven vullen…

‘Mijn hond doet dat niet’
Jawel, ook jouw hond kan dit doen. Iedere hond kan schade aanrichten, zelfs als de intentie er niet is. Mensen hebben namelijk geen idee, of ze kijken letterlijk weg, wat voor schade hun ‘lieve hond’ aanricht. Je ziet het veelal niet, vooral omdat het ‘ergens in de bosjes’ gebeurt. Je bent er dus niet bij en kan dus niet ingrijpen.
Het is en blijft een feit dat ook een hond, als afstammeling van de wolf, een roofdiereninstinct in zich heeft. Hoe goed je hond ook getraind mag zijn, één dollemansrit kan voor veel dieren het verschil tussen leven en dood betekenen, zélfs als de hond het niet kwaad bedoelde…
Een dier kent jouw hond niet
Aan iedereen die tot op heden zijn hond ook losliet: besef alsjeblieft goed welke schade je hond aanricht, zelfs als ‘ie totaal geen kwaad in de zin heeft. Wij weten allemaal dat ‘onze hond’ een lieverd is, maar een konijn of ree heeft die kennis niet. De aangerichte schade heeft letterlijk de dood, direct of indirect, als gevolg. Van kleintjes die hulpeloos achterblijven tot zelf doodgebeten worden...
Als gast van de natuur, van bossen tot weidegebieden, heb je je ook hier aan de regels te houden. Altijd. Net als gasten in jouw huis zich ook aan de regels houden en niet de boel aan gort slaan of het compleet overhoop halen. En, met alle opties van tegenwoordig, zoals een meterslange snuffellijn of speciale losloopvelden, mag ‘mijn hond kan anders niet vrij rondlopen’ geen excuus meer zijn…
Help mee aan een vredige natuur
Laten we samen voor een vredelievende natuur gaan waar herten ongestoord hun kroost groot kunnen brengen en hazen niet hoeven te vrezen voor hun leven door een dolle hond... En, met enkel je hond aan te lijnen moet dat probleem toch makkelijk te verhelpen zijn…
Namens de natuur en de dieren: hartelijk bedankt!

#staatsbosbeheer #natuur #natuurinnederland #nederlandsenatuur #helpdenatuur #natuurmonumenten #natuurbescherming #hondenaandelijn #gevaarvanhonden #natuurschadedoorhonden #loslopendehonden #natuurbescherming #helpdedieren